Genel Sağlık BilgileriPratik Bilgiler

B6 Vitamini Nelerde Bulunur?

Vitaminler; vücut için faydalı organik bileşiklerdir. Suda ve yağda çözünen 2 tipi vardır. B vitamini ve türevleri suda çözünen yapıya sahiptir. B6 vitamini önemli vitamindir, birçok kimyasal tepkimede kullanılır. Vücudun ‘antikor’ denilen savunma mekanizmasında kalkan oluşturan vitamindir. Hemen hemen tüm moleküllerin sentezinde kullanılan önemli bir vitamindir.

B6 Vitaminin Faydaları

Kan yapar, kansızlığı önler, kalbi korur. Metabolizma düzenlenmesinde katkısı büyüktür. Beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında etkilidir. Serotonin ( mutluluk) hormonu salgılanmasını sağlar. Özellikle kadınlarda adet öncesi sendromların azalmasında etkilidir. Kan yapıcı etkisi olduğundan enerji verir, dolayısıyla yorgunluk belirtilerinin önüne geçilmiş olunur. Kan şekerini dengeler.

B6 vitamini, vücudumuzda birçok önemli fonksiyona sahip olan bir su bazlı vitamin çeşididir. Piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini, vücudumuzda protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını destekler ve hücrelerin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur.

Ayrıca B6 vitamini, beyin fonksiyonları için de önemlidir. Bu vitamin, sinir sistemi fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olur ve serotonin ve norepinefrin gibi beyin kimyasallarının üretiminde rol oynar. Bunun yanı sıra, B6 vitamini bağışıklık sistemimizi destekler ve kardiyovasküler sağlığı korumaya yardımcı olur.

B6 vitamini, vücudumuzdaki homosistein seviyelerini düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, bu vitamin depresyon, anksiyete ve sinir sistemi bozuklukları gibi psikolojik sağlık sorunlarının tedavisinde de yardımcı olabilir.

B6 vitamini, kadınlar için özellikle önemlidir. Hamilelik döneminde, yeterli miktarda B6 vitamini almak, doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, adet döngüsü sırasında ve menopoz döneminde de hormonal dengenin korunmasına yardımcı olabilir.

B6 vitamini içeren besinler arasında muz, avokado, somon, tavuk, ıspanak, patates, kırmızı biber, lahana, karnabahar ve ceviz sayılabilir. Ancak bazı durumlarda, yeterli B6 vitamini almak için takviyeler gerekebilir. B6 vitamini takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Sonuç olarak, B6 vitamini birçok sağlık yararı sağlar ve düzenli olarak alınması önemlidir. Ancak, aşırı alımı da yan etkilere neden olabilir, bu nedenle dengeli bir beslenme programı uygulamak önemlidir.

B6 Vitamini Nelerde Bulunur?

B6 vitamini en fazla hayvansal gıdalarda bulunur. Özellikle ciğer ( tavuk, dana) muhteşem bir vitamin kaynağıdır. Yemişlerde de bulunur .(kamu fıstığı, fındık, ceviz, ay çekirdeği) , kepek, pirinç, tam buğday da bulunur. Bitkisel kaynaklardan da en çok mercimek, ıspanak da bulunur.

Eksikliğinde; kas kasılmaları, uyuşukluk, halsizlik, yorgunluk, soluk ve soğuk cilt, üşüme, anksiyete, dilde şişme, yaraların geç iyileşmesi ya da iyileşememesi görülebilir. Ayrıca bu vitaminin eksikliğinde B12 vitamini eksikliği ve folik asit eksikliği de görülebilir.

Yetişkin kadınlar için günlük önerilen B6 vitamini miktarı; 1,2 mg erkekler için ise; 1,3 mg’dır. Emzirme döneminde kadınlarda olan ihtiyaç 2 misline çıkabilir. Çocuklar için ise 4-8 yaş Aralığında 600 mikrogram, 9-13 yaş aralığında ise 1 miligram şeklinde ayarlanmalıdır.

Her durumda olduğu gibi vitaminin fazlalığında da yan etki görebiliriz. Fazla B6 vitamini sinir sistemini etkileyerek kişilik bozukluklarına, davranışlar da dalgalanmalara, dengesiz hareketlere yol açabilir.

B6 vitamini (piridoksin) özellikle protein sentezi, sinir sistemi fonksiyonu ve kan sağlığı için önemli olan suyla çözünen bir vitamindir. Piridoksinin günlük alımı, yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak değişebilir.

B6 vitamini doğal olarak birçok gıdada bulunur ve aynı zamanda takviye formunda da mevcuttur. İşte b6 vitamini kaynağı olan bazı gıdalar:

  1. Piliç göğsü: Piliç göğsü, protein açısından zengin olmasının yanı sıra, bir porsiyonda yaklaşık 0.5 mg B6 vitamini içerir.
  2. Somon: Somon, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir balıktır ve bir porsiyonda yaklaşık 0.5-1 mg B6 vitamini içerir.
  3. Muz: Bir orta boy muz, yaklaşık 0.5 mg B6 vitamini içerir.
  4. Patates: Bir büyük patates, yaklaşık 1 mg B6 vitamini içerir.
  5. Ispanak: Bir fincan pişmiş ıspanak, yaklaşık 0.4 mg B6 vitamini içerir.
  6. Avokado: Bir avokado, yaklaşık 0.4 mg B6 vitamini içerir.
  7. Nohut: Bir fincan pişmiş nohut, yaklaşık 1.1 mg B6 vitamini içerir.
  8. Mısır gevreği: Bir bardak mısır gevreği, yaklaşık 0.6 mg B6 vitamini içerir.
  9. Kaju: Bir avuç kaju fıstığı, yaklaşık 0.4 mg B6 vitamini içerir.
  10. Soya fasulyesi: Bir fincan pişmiş soya fasulyesi, yaklaşık 0.4 mg B6 vitamini içerir.

Bunların yanı sıra, B6 vitamini takviyeleri de mevcuttur. Ancak, tüm vitaminlerde olduğu gibi, bu takviyelerin alınması konusunda da doktorunuza danışmanız önerilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *