Genel Sağlık BilgileriDiğer Kategoriler

Depresyon Nedir?

Depresyonun kelime anlamı ruhi bunalım halidir. Kişi mutsuz olmak bir yana huzursuzdur, yaşama sevinci azalmış veya kaybolmuştur. Depresyon, insanı yalnızlık, paylaşımsızlık ve anlaşılamamazlık duygusuyla sarar. Sizde yanı başınızda oturan en sevdiğiniz insana yardım edememenin acısını çekersiniz.

Günümüzde 5 yetişkinden biri yaşamlarının belli dönemlerinde ciddi depresyon yaşıyor. Her yıl erkeklerin 2 ila 4; kadınların 4 ila 8’i depresyon geçiriyor. Depresyon özellikle günümüzde sık görülen ve tedavi edilmediğinde ise, tekrarlayan hatta yaşamı tehtid eden bir hastalıktır. Peki depresyona yol açan sebepler nelerdir?

 Depresyonun Nedenleri Nedir?

Depresyon, genellikle boşanma ya da ergenlikten yetişkinliğe geçiş gibi yaşamdaki büyük geçiş dönemlerinde vuku bulur. Bazı kişilerde sevdiği kişinin ölümünden sonra normal üzüntünün uzaması ve kuvvetten düşürücü bir hal alması ile ortaya çıkar, bazı kişilerde belli bir sebep yokken de teşkil edebilir.

Ayrıca günümüz koşulları, ekonomik ve sosyal şartlar, genetik etkenler, hormonlar, sağlıksız beslenme, kötü geçen çocukluk yılları, stres bizi depresyona götüren iç ve dış etkenlerdir.

 Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Siz de;

  • Çoğu zaman moralim bozuk, efkarlı ve üzgünüm.
  • Daha önce yapmaktan zevk aldığım şeylerden artık zevk alamıyorum
  • Faydalı ve gerekli biri olmadığımı hissediyorum.
  • Huzursuzum, dingin ve sükûnet sahibi olamıyorum.
  • Gelecek hakkında ümitsizim
  • Sebepsizce yorgun hissediyorum.
  • Zaman zaman intihar etmeyi düşünüyorum.

Bu cümleleri onaylıyorsanız ve belirtileriniz iki haftadır devam ediyorsa depresyondan muzdarip olabilirsiniz. Bir doktora başvurmanız gerekebilir. Depresyon mutlaka tedavi edilmesi gereken, edilmediğinde bizi iş, okul, aile gibi sosyal hayattan ve kendi benliğimizden uzaklaştıracak, verimsiz birey ve de verimsiz topluma götürecek bir rahatsızlıktır. Bu yüzden tedavisi asla ihmal edilmemelidir.

Depresif kişiler bazen insan ilişkilerinden kendini çeker, yaşama olan tüm ilgilerini kaybederler, sinirli huysuz, aksi olabilirler, konsantre olmakta, küçük kararlar vermekte dahi zorluk çekebilirler. Bu kişilerin %90’ında fiziksel semptomlar vardır; aşırı uyku eğilimi ya da tam tersi uykusuzluk, kabızlık, yorgunluktur. ’luk kısım da ise psikotik semptomlar, örneğin; polis tarafından izlendiği şeklinde mantıksız düşünceler ve sanrılar görülür.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer depresif iseniz, aile doktorunuz bir konuşma ve ilaç ile genellikle size yardımcı olabilir, bazı kişiler psikiyatri kliniğine gitmek isteyebilir. İlaç ve psikoterapi hastalığın dönemini kısaltabilir. Depresyon tedavisi için akla ilk gelen ilaç antidepresandır. Geniş çeşitlilikte ve gayet etkili antidepresanlar mevcuttur. Bunları kullanan insanların takriben üçte ikisinin durumu üç hafta içinde düzelmektedir, bu ilaçlar maliyet ve yan etki itibariyle değişiklik arz etmektedir, kesinlikle hekim tavsiyesiyle ve kontrolünde alınmalıdır.

Bu ilaçlar beyindeki seretonin yani mutluluk salgısını dengelemeye yardımcı olur. Fakat bu ilaçların ciddi yan etkilerinin olduğu göz ardı edilmemelidir. Birçok bilim adamı depresyon tedavisinde alternatif tıptan yararlanılması gerektiğini savunmaktadır. Eğer depresyonunuz ileri düzeyde değilse ve yaşamınızı tehtid etmiyorsa kişilerin tedaviyi alternatif tıp dediğimiz bitkilerin şifalı dünyasında aramaları daha sağlıklı olacaktır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *