Kadın Sağlığı

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?

Doğumdan sonra anne adayı ruhsal ve fiziksel olarak yeni bir döneme girer. Doğum sonrası anne adayının gebelik öncesi haline dönmesi için lohusalık dönemini atlatması gerekir. Doğum yapan kadınların en çok merak ettiği konulardan birisi de doğumdan sonraki ilk adetin ne zaman olacağıdır. Uzmanlar, adet ile emzirmenin ilişkili olduğunu belirtiyorlar ve emzirmeyen kadınların doğumdan iki hafta sonra bile adet görebileceklerini belirtiyorlar.

Emziren Annelerde İlk Adet Doğumdan Ne Kadar Sonra Olur?

Emziren annelerin adetleri ise daha geç olabiliyor. Uzmanlar düzenli adetin, gebelik sürecinde yaşanan hormonal değişikliklerin normale dönmesi ile başlayacağını belirtiyorlar. Genel olarak doğumdan 6-8 hafta sonra yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlamanın gerçekleşmesi ile birlikte anne adayı yaklaşık 15 gün sonra adet olabilir. Yani lohusalık dönemi sona erdikten sonra anne adayı yumurtlamanın gerçekleşmesi ile birlikte adet görebilir. Günde çok fazla emziren annelerde sütün yumurtlama üzerinde baskılama yarattığını belirten uzmanlar, emzirmenin azalması ile birlikte adetin gerçekleşeceğini belirtiyorlar. Ancak sütün koruduğu yönünde algılanan bu durumun istenmeyen gebeliklere davetiye çıkardığını unutmamak gerekir. Bu dönemde de mutlaka doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır.

Doğum sonrası adet kanaması doğumdan sonra meydana gelen kanamadır. Çeşitli nedenlerle olabilir ve her zaman doğum sonrası depresyonun bir işareti değildir.

Doğumdan sonra lekelenme, düzensiz kanama ve ağır kanama gibi birçok farklı adet kanaması türü vardır. Bazı kadınların adetleri doğumdan sonraki altı ay içinde normale dönerken, bazılarının adetlerinin normale dönmesi bir yıldan uzun sürebilir.

Yeni doğum yapmış kadınlara genellikle altı hafta boyunca adet görmemeleri tavsiye edilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar hala doğum sonrası menstrüasyon yaşarlar.

Doğum sonrası dönem, hormonal değişikliklerin olduğu bir dönemdir ve kadınlar için zorlayıcı olabilir. Doğumdan sonra menstrüasyon semptomlarının nasıl yönetileceğini bilmek önemlidir.

Doğum sonrası adet görme nispeten yeni bir olgudur. Bir kadın doğum yaptıktan sonra adet gördüğünde olur. Doğum sonrası menstrüasyonun semptomları hafif ila şiddetli olabilir ve nedeninin ne olabileceğini söylemek her zaman kolay değildir.

Ayırıcı tanı şunları içerir:

– Uterus rüptürü, plasenta previa veya plasenta dekolmanı gibi doğum eylemi ve doğum sırasında anneye ait komplikasyonlar

– Doğum sonu kanama veya uterus atonisi

– Vücuttaki hormonal değişiklikler

– Rahim anormallikleri

Doğum sonrası adet döngüsü, birkaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir, özellikle de bir kadının bebeğini emzirip emzirmediği. Genel olarak, emzirmeyen kadınlarda adet kanaması doğumdan 4-8 hafta sonra yeniden başlayabilir. Bununla birlikte, bu süre çoğunlukla 6-12 haftaya yayılabilir​. Eğer bir kadın bebeğini düzenli olarak emziriyorsa, adet döngüsünün yeniden başlaması için 3-6 ay kadar beklemesi gerekebilir​1​. “Özel emzirme” uygulayan kadınlar (yani bebeklerine sadece anne sütü verenler) adet görmeyebilir ve emzirme süresi boyunca adet döngüsü yaşamayabilirler​4​.

Adet kanaması genellikle doğumdan sonra 8-16 haftalar arasında yeniden başlar, fakat eğer bir bebek emziriliyorsa bu süre biraz daha uzayabilir. Bebek yalnızca anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması beklenmez, ve eğer başlarsa da, adet döngüsü düzensiz olacaktır​.

Bu bilgiler, doğum sonrası adet döngüsünün ne zaman başlayacağını bilmek ve ne gibi faktörlerin bu süreci etkileyebileceğini anlamak için faydalı olabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *