DiyetKadın SağlığıSağlıklı Beslenme

Bağırsak Sorunları ve GAPS Diyeti

Bağırsak mikrobiyomunuz ile genel sağlık arasında karmaşık bir bağlantı olduğu inkar edilemez. Trilyonlarca mikroorganizmadan oluşan, artan araştırmalar, bağırsak floranızın sağlığının sağlık ve hastalık üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.  Bağırsak mikrobiyomunuzun bileşimini iyileştirmek, sızdıran bağırsak sendromunu iyileştirmeye, iltihabı azaltmaya ve hatta bazı nörolojik durumları tedavi etmeye odaklanan terapötik bir diyet olan GAPS diyetinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Diyet, sindirimi zor olan rafine karbonhidratları ve yiyecekleri ortadan kaldırır ve bağırsak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olmak için probiyotikler ve besinler açısından zengin yiyecekleri değiştirir.

Bu nedenle, sızdıran bağırsak sendromunu nasıl iyileştireceğinizi ve sindirim sağlığınızı nasıl iyileştireceğinizi merak ediyorsanız, bu yenilikçi diyet hakkında bilmeniz gerekenleri okumaya devam edin.

Gaps Diyeti Nedir?

Bağırsak ve Psikoloji Sendromu(Gut And Psychology / Physiology Syndrome) Diyeti olarak da bilinen GAPS diyeti, iltihaplı bağırsak hastalığı, sızdıran bağırsak sendromu, otizm, DEHB, depresyon, anksiyete ve otoimmün hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan terapötik bir diyettir.

Diyet orijinal olarak 1920’lerde Dr. Sidney Valentine Haas tarafından sindirim bozukluklarının tedavisine yardımcı olmak için geliştirilen Spesifik Karbonhidrat Diyetinden (SCD diyeti) esinlenmiştir. 2004 yılında, Dr. Natasha Campbell, bu çığır açan diyetin ayrıntılarını özetleyen GAPS diyet kitabı Gut and Psychology Syndrome’u yayınladı.

Tahıllar, nişastalı sebzeler ve rafine karbonhidratların tümü diyetten çıkarılır ve yerine sindirimi kolay, besleyici yoğun gıdalar konur.

GAPS diyet yemek planı, GAPS diyet aşaması 1 en kısıtlayıcı olmak üzere altı aşamada sunulur. Diyet ilerledikçe, GAPS diyet yiyecek listesine daha fazla yiyecek eklenir

Besin açısından zengin yiyecekleri vurguladığı ve sindirim için çok önemli olmayabilecek çeşitli yiyecek gruplarını ortadan kaldırdığı için, birçoğu hem bağırsak sağlığını iyileştirmede hem de çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmede planla başarı elde etti.

Bununla birlikte, GAPS diyetinin kendisinin yararları konusunda sınırlı araştırma vardır ve bağırsak sağlığının sağlığın birçok alanında önemli bir rol oynadığı açık olsa da, bu diyetin faydalarının ne kadar kapsamlı olabileceği kesin değildir. Yine de, özellikle diyet konusunda araştırma eksikliğine rağmen, birçok bireysel bileşenine bakan ve bu diyetin bir dizi sağlık yararı sağlayabileceğini gösteren birçok mevcut çalışma vardır.

GAPS Diyetinde Bulunması Gereken Besinler

Et ve Balık: Et ve balık ürünleri proteinden zengin besinlerdir ve her bireyin beslenme programında yer almalıdır. GAPS araştırmacılarına göre et ve kemik suyu sindirime yardımcı olduğu için beslenme programında bulunması gereken besinlerdir.

Yumurta: Kaliteli protein kaynağı olan yumurta; özellikle sarısının çinko, magnezyum, yağ asitleri ve aminoasitlerden zengin olmasından dolayı diyet programında yer almalıdır.

Süt ve Süt Ürünleri: Bu diyet programında laktoz içermeyen süt ürünleri yer almaktadır. Bu yüzden yoğurt, ekşi maya ve doğal peynirler tüketilebilir. Süt ise; laktoz ve süt proteini olan kazein içeriğinden dolayı diyette yer almamaktadır.

Nişastasız Taze Sebzeler: Diyetin aşamalarına uygun olarak pişmiş. Çiğ, salata ve fermente şekilde tüketilebilir. Kereviz, kaba, patlıcan, brokoli, karalahana, enginar, pancar, sarımsak, soğan, ıspanak gibi besinler nişastasız sebzelerdir.

Meyve: Bütün meyveler taze, pişmiş, çiğ veya kurutulmuş olarak tüketilebilir.

Kurubaklagiller: Fasulye, lima fasulyesi ve mercimek dışındaki kurubaklagil çeşitleri nişastalıdır ve GAPS diyet programında yer almamalıdır.

GAPS Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

GAPS diyet programında buğday, arpa, çavdar, kuskus, kinoa, yulaf, bulgur, pirinç gibi hiçbir tahıl ürünü bulunmamalıdır.

GAPS diyet planı zayıflama amacı ile değil, tedavi amaçlı uygulanan bir programdır. Bu yüzden bu alanda bilgi sahibi olan uzman kişiler tarafından kontrollü bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *