Kadın SağlığıDiş Sağlığı

Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Gebelikte Ağız Sağlığı ve Diş Bakımı

Diş bakımı ve temizliği genel olarak çoğu kişinin ihmal ettiği konular arasında ilk sıralarda gelir. Bunun yanı sıra kadınların hamilelikte dış bakımı bazı sebeplerden dolayı daha fazla ihmal ettiği bilinen bir gerçektir. Aslında tam da bu hassas dönemlerde kadınların dişlerine daha fazla özen göstermeleri ve diş ve dişeti bakımlarını daha fazla yapmaları sağlıkları açısından çok önem arz etmektedir.

Uzmanlar Gebelikte ağız sağlığının bozulmasının en önemli nedeninin östrojen ve progesteron hormonlarındaki değişiklikten dolayı anne adaylarının dişlerinin üzerindeki plak tabakasının artması olarak göstermektedir. Bunun dışında hamile kadınların şekerli ve hamurlu gıdaları çok tüketmeleri ve bunları yedikten sonra diş fırçalamayı ihmal etmeleri, özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde kusmaların yaşanması ve hormonlardan dolayı dişetlerinin kanaması gibi sebepler hamilelikte ağız ve diş bakımının önemini gösterir niteliktedir. Gebelik döneminde ağız ve diş sağlığının korunması için alınması gereken bazı tedbirler de mevcut.

 Şekerli Besinlerden Uzak Durun!

Uzmanlar gebelik süresince kalsiyum, fosfor, A,C ve D vitaminleri içeren besinlerin alınmasını gerektiğini belirtiyorlar. Yani süt, yoğurt, peynir, et, balık, yumurta ve tahılları düzenli ve dengeli bir şekilde yemek, gebelik süresince hem anneyi hem de bebeği en güzel şekilde besleyecek hem de ağız ve diş sağlığı açısından şekerin vereceği zarardan kaçınmak adına önemli olduğunu vurguluyorlar. Birçok hamile kadının bu dönemde şekerli yiyecekleri çok istediği de bir gerçek fakat en azından bu şeker oranını abartmamak gerekiyor.

 Günlük Kalsiyum Alımı

Uzman doktorlara göre hamile bir kadının günde 1200-1500 mg arası kalsiyum alması gerekiyor. Bu miktarda kalsiyum almak için günlük olarak süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesinin çok önemli olduğu vurgulanıyor. Eğer hamileler yeterli seviyede kalsiyum alamazlarsa bebek annenin dişlerinden kalsiyum ihtiyacını gideriyor ve bu süreç annenin dişlerine zarar verebiliyor.

 Diş Fırçalama ve Gargara

Anne adayları bu dönemde günde en az 2 kere diş fırçalamalı ve diş ipleri ile temizlik yapmalıdır. Bunun dışında ılık tuzlu su ile sürekli gargara yapabilir ve bu da dişetlerinin rahatlamasını ve korunmasını sağlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *