Pratik BilgilerGenel Sağlık Bilgileri

Horlama Nedenleri ve Önleme Yolları

Horlama, uyku apnesi olarak da bilinmektedir. Bilimsel araştırmalarda her horlama türünün uyku apnesi olmadığı belirtilmektedir. Horlama genel olarak hastanın kendisinden çok etrafındaki kişiler tarafından saptanarak ortaya çıkan bir hastalıktır.

Horlama Neden ve Nasıl Oluşur?

Horlama, uyuyan kişinin üst solunum yollarında yaşadığı değişiklikler sonucu birbirini tekrarlayan yüksek solunumlu seslerdir. Üst solunumda bulunan yumuşak dokuların titreşimiyle oluşmaktadır. Horlamanın nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir; aşırı kilo almak, solunum problemi yaşamak, gırtlak bölgesinde yaşanan problemler, alerjik reaksiyonlar, yaşlanma, sinüs enfeksiyonu, aşırı alkol tüketimi, soğuk algınlıkları, burun tıkanması.

Horlamayı Önlemenin Yolları Nelerdir?

Horlamayı önlemenin birçok yolu vardır. En çok ve en yaygın olarak kullanılan önleme yöntemi ise sırt üstü pozisyondan yan yatma pozisyonuna geçmektir. Bu horlamayı önlemenin en kolay yöntemlerindendir. Günümüzde ilerleyen tıp yöntemleri ile ağız yoluyla alınan ilaçlar ve doktorların hastalara önermiş olduğu damak protezleri sık kullanılan yöntemlerden olmaya başlamıştır. Kilo alan kişiler veya obezite olan kişilerin ise düzenli bir yaşama geçerek diyet veya düzenli egzersiz ile horlamayı önlemeleri mümkündür. Eczanelerde satılan horlamayı önleyici diğer bir yöntem ise horlama için üretilen burun bantlarıdır. Genellikle burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin geçici olarak tercih ettiği bu yöntemde kullanılabilmektedir. Alkol tüketimini azaltmak ve aynı şekilde sigara tüketiliyor ise sigara tüketimi azaltmak horlamayı önlemektedir.

Horlamanın Tedavisi Nedir?

Günümüzde her geçen gün gelişen tıp sayesinde horlamanın da tedavisi bulunmaktadır. Horlama nedenini öğrenmek için mutlaka bir doktora görünmeniz gerekiyor. Horlama nedeni ağız bölgesindeki yaşanan sıkıntılardan kaynaklı ise bu bölgelere cerrahi müdahale gerekebiliyor. Eğer horlama nedeniniz burun bölgesinde ise burada ki anatomik yapılar düzeltilmelidir. Bunların dışında horlama hastalığı olanlara horlamayı engelleyici cihazlarda verilebilmektedir.

Uykusuzluk ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere Uykusuzluk Problemi Nasıl Çözülür? adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *