Genel Sağlık BilgileriPratik Bilgiler

Bitlenme Nedenleri ve Tedavisi

Baş Bitleri

İnsan saçında yaşayan ve burada üreyen kanatsız böceklerdir ve kan emerek beslenirler. Genellikle insan kafasının enseye yakın ve kulak arkası diyebileceğimiz yerlerine yerleşip saç tellerine yapışırlar. Özellikle ilkokul çağlarındaki çocuklarda daha sık rastlanılan baş bitleri, yakın temas yoluyla, şapka, eşarp, yastık, saç tokaları, taraklar yoluyla kişiden kişiye geçebilirler. Bu tür bitlerin yumurtaları koyu, kahverengi veya griye çalan renklere sahiptirler. Bu yumurtalara halk dilinde sirke denir. Baş bitleri kafada aşırı kaşınmaya sebep olurlar hatta bu kaşınmaya bağlı olarak kafa derisinde yaralar ve kanamalar meydana getirebilirler.

Kasık Bitleri

Etkenleri parazitler olan bit çeşitlerinden biri de kasık bitidir. Cinsel yolla yayılabilen bu bit çeşidi oldukça bulaşıcı olmakla birlikte, buna maruz kalınırsa enfekte olma riski yüksektir. Genellikle kişisel eşyalar (giysi ve havlu vb.) üzerinde uzun süre yaşayabilirler. Cinsel istismara maruz kalan kişilerde görülme ihtimali daha fazladır. Genellikle vücudun genital bölgesinde görülen bu küçük yaratıklar küçük düz gri-mavi ısırık gibi görünmektedirler. Kaşıntı ile kendilerini gösterirler. Kasık bitleri kirpik ve göz kapaklarına sıçrarsa bu bölgede tahrişe ve kabuklanmaya sebep olabilir.

Vücut Bitleri

Sıklıkla şapka ve kıyafetlerin teması yoluyla bulaşırlar. Cinsel veya doğrudan kişisel temas yoluyla da bulaşabilir. Cilt boyunca meydana gelmektedir. Cildin görülmeyen yerlerine konaklarlar.

Genel olarak tüm bu bit türlerinin kişisel bakımlarını yapmayan kişilerde, kalabalık ve kirli ortamlarda yaşayan kişilerde görülme ihtimali yüksektir.

Tedavi yöntemleri

  1. Tüm bit türleri için yapılabilecek en güzel şey bir doktora danışılıp uygulanabilecek en uygun şampuan, merhem, krem vb. ilaçlar uygulamak bitlerden kurtulmanın kesin çözümü olabilir.
  1. Kullanılan tüm kişisel eşyaların(giysiler, yatak, yastık, örtü vb. ) 54,5 derece ya da daha fazla sıcaklıkta yıkanması gerekir
  1. Vazelin veya zeytinyağı bitleri boğmaya ve öldürmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca bitlerden korunmanın en güzel yolu kişisel temizlik ve genel ev (ortam) temizliğine

özen göstermektir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *