Genel Sağlık BilgileriPratik Bilgiler

El Egzamasının Nedenleri ve Tedavisi

Egzama, diğer adı ile dermatit bir cilt rahatsızlığıdır. Yüz, el, ayak, kafa, boyun gibi vücudun belli bölgelerinde görülebilir. En sık görüldüğü yer ise, ellerdir.

Egzama Nasıl Anlaşılır?

Kendisini kızarıklık, küçük su baloncukları, yanma, soyulma, kararma, kepeklenme, batma, sızı, şişlik, deride pullanma, çatlama, dökülme ve özellikle kaşıntı ile belli eder.

En Çok Kimlerde Görülür?

Ellerdeki egzama, bazı meslek gruplarında daha yaygın görülür. Örneğin berber, kuaför, inşaat işi ile uğraşanlar, aşçılar, çiftçiler, temizlik işi ile uğraşanlar, sağlık sektöründe çalışanlar, öğretmenler gibi. Ev hanımları da su ve deterjan ile fazla temas halinde oldukları için el egzamasına yakalanma oranları yüksektir.

Egzama Sebepleri

Genetik etki, aşırı terleme, kimyasallara maruz kalma, sabun, deterjan, plastik eldivenler, kuru hava, temizlik ürünleri, stres, ellerin dış hava ile temasının fazla olması, bazı gıdalara ya da maddelere karşı hassasiyet belli başlı sebepler arasında yer alır.

Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Öncelikle uzman bir dermatoloğa gitmek gerekir. Doktor, cilt testi uygulayarak egzamaya sebep olan maddelerin neler olduğunu bulacaktır. Bu maddelerden uzak kalmak ilk şarttır.

-Eller, düzenli olarak besin değeri yüksek nemlendiricilerle veya vazelin ile nemlendirilmelidir ve içeriğinde parfüm olmayan ürünler kullanılmalıdır.

-Eller, ıslak bırakılmamalıdır. Kurulama işlemi, fazla bastırmadan ve deriyi tahriş etmeden yapılmalıdır.

-Ev işleri sırasında pamuklu eldiven kullanılmalıdır. Bulaşıklar; mecbur kalınmadıkça elde yıkanmamalı, eğer yıkanmak zorunda kalınırsa eldiven kullanılmalıdır.

-Soğuk hava şartlarında dışarıda çalışma durumu olursa yün olmayan eldivenler kullanılmalıdır.

-Ellerin aşırı soğuk veya sıcak sudan uzak tutulması gerekir.

-Stres, tetikleyici bir role sahip olduğu için kontrol altında tutulmalıdır.

-İş yaparken deriye zarar verecek yüzük gibi aksesuarlar çıkarılmalıdır.

-Sebze ve meyve öz sularına doğrudan temas edilmemelidir.

Tedavi Yöntemleri

Doktor tavsiyesi ile tahrişi önleyen ilaç ve merhemler kullanılır. Bunlar, kortizon içeriğine sahip olan ürünlerdir. Eğer şiddetli bir durum söz konusu ise oral antihistaminikler, enjeksiyonlar veya antibiyotikler kullanılabilir.

Geçemeyen bir egzama durumu var ise, tıbbi ışık tedavisi (UVA+ UVB) uygulanabilir. Bu tedaviyi ancak uzman dermatologlar uygulayabilmektedir. Uzun süreçli bir tedavidir. Kişinin bireysel çabaları da hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde etkilidir.

Güzellik bilgileri hakkındaki yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *