Sağlıklı BeslenmePratik Bilgiler

Ramazan’da Nasıl Yemek Yemeliyiz

Ramazan ayı hiç şüphesiz Müslümanların en önem verdikleri ay. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar aç kalacak olan bünye, ezanın okunması ile birlikte açlığını gidermek adına sofraya kuruluyor. İftardan birkaç saat sonra ise bu sefer ertesi gün tutulacak olan oruç için sahura kalkılır. Birçok insan gün boyu aç gezeceği için tıka basa yemek yemeyi tercih etse de Ramazanda nasıl yemek yemeliyiz sorusuna alınacak olan doğru cevaplar ile orucun mideye zarar vermesinin önüne geçmek mümkün olur.

 İftarda Dengeli Beslenin

Gün boyu aç kalmış olan bir mideye aniden ağır yemeklerin girmesi, çeşitli mide sorunlarına davetiye çıkartacaktır. Bunun yerine iftar için başlangıçta kahvaltılıklar ya da çorba tarzı hafif gıdalar tercih edilmelidir. Sonrasında salata ya da sebze yemeği tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tatlı yemek yerine bir süre mide dinlendirilmeli, sonrasında tatlıya geçilmeli. Tatlının ise şerbetli tatlılar yerine mümkün olduğu kadar sütlü tatlılar arasından seçilmesi önemlidir. Günlük içilmesi gereken 2 ila 2,5 litre su ise iftar ve sahura bölüştürülerek içilmesi, Ramazan ayının sorunsuz geçmesine yardımcı olacaktır.

 Sahurda Kahvaltı Yapın

Birçok kişi sahurda aynı iftarda olduğu gibi ağır yemekler yemekte. Bunun en büyük sebebi ise sahurda yenilecek olan gıdalar ile gün boyu tok hissedileceğinin düşünülmesi. Hâlbuki sahurda ağır yiyecekler yemek yerine doğru gıdalar tüketilmelidir. Sıkı bir kahvaltı ile istenilen yüksek verim elde edilmiş olacaktır. Protein ağırlıklı yapılacak olan beslenme, hem midenin yorulmamasına hem de açlık hissinin çok daha geç ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih ediyor. Özellikle de son dönemlerde uzun süreler boyunca aç kalınacağından hiç yemek yememek yerine sütlü ya da sulu çorba içilerek sahur yapılacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *