Sağlık HaberleriDiğer Kategoriler

Kişisel Gelişimde Olumsuz Etkiler

İnsanı diğer canlılardan ayıran birçok özellik vardır. Düşünsel varlık olması, iletişim biçimi, ekonomist ve sosyal bilimciler çok iyi bilir ki bireyin aynı zamanda bir homo-economic olması ve gayet tabii bir sosyal ve psikolojik varlık olması. İnsan özünde doğa ve toplum şartlarına göre doğuşundan itibaren ya da Sigmund Freud’a göre 6 yaşından itibaren gerçek ilkesi ya da düzeniyle tanışarak hayatın içine atılmaya başlar. Bu çerçevede ilk olarak aile ilişkisi çok önemlidir ardından okul ve ikincil ilişkiler bireyin kişisel gelişim ve toplumsallaşmasında önemli değerlerdir.

Kişisel Gelişim Nasıl Kazanılır?

a- Aile Ve Kişisel Gelişim; Kişi konuşmayı, çevresini tanımayı, insanlara yönelimini ilk olarak aile içerisinde kazanır. Ancak büyük-küçük, üst-alt ilişkileri ve ailevi değerlerin küçük bireye aktarımı çok önemlidir. Çünkü kişi sadece öğrenmez, öğrendiklerini de uygular. Sürekli kavga ve şiddet eğilimli bir ortam kişinin gelecek yaşantısını elbette o yönde belirleyecektir.

b- Okul Ve Kişisel Gelişim ; Sınıfta boy hizasına göre bir oturma düzeni, öğretmen gelince ayağa kalkmak, kılık kıyafetin tek tipe uygulanması aile değerlerini alan ve almaya devam eden bireyin gruplarla tanışarak topluma entegre olması kişisel gelişimin belirli politikalarla doğal dengesini bozmadan yerine getirilmesi çok önemlidir. Çünkü kişi toplumun içerisinde ayrı ve öteki olarak hissetmemelidir. Böyle bir durum yanlış bir toplumsallaşma ve yanlış kişisel gelişime yol açacaktır.

c- İkincil İlişkiler, Arkadaş Çevresi Ve kişisel Gelişim; Ailevi ve eğitimsel değerlerini almaya devam eden insan gelişim süreci içerisinde farklı grupların içerisine girerek bir yönüyle psikolojik ve sosyolojik çeşitliği görmüş, tanımış olacaktır ki bu ayrıca şahsın bireysellikten toplumsallaşmaya ve oradan da çevresel ve siyasal toplumsallaşmaya bireyi yöneltecektir. Birey etrafını tanıdıkça farklılıkları öğrendikçe kendisinde büyük bir donanım oluşturacak ve kişiliğini geliştirecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *