Kadın SağlığıSağlıklı Beslenme

PCOS(Polikistik Over Sendromu) Nedir?

Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağındaki tüm ırk ve etnik kökenlerden kadınları etkileyen bir grup semptom olarak tanımlanır. PCOS, erkeklik hormonlarının aşırı üretiminden ve kadın hormonlarının kıtlığından oluşan testesteron hormonu dengesizliğinin sonucudur. Bu eksiklik, erkeksi hormonların hakim olmasına izin verir ve anormal dönemlere ve aşırı kıllı vücutlara yol açar. PCOS oldukça kalıtsaldır – PCOS’lu annelerden doğan kızların kendilerinin PCOS geliştirme riski 5 kat daha yüksektir. Ancak obezite gibi çevresel faktörler de rol oynar. Ayırt edici olmayan bir klinik tablo nedeniyle PCOS’un teşhis edilmesi zordur. NIH(Ulusal Sağlık Enstitüsü)’ye göre, PKOS tanısı konulabilmesi için her kadının aşağıdaki 3 semptomdan 2’sini göstermesi gerekir:

-Kıllı bir yüze, göğse, göbeğe veya uylukların üst kısmına neden olan aşırı erkek hormonları (androjenler)

-Düzensiz veya olmayan adet döngüleri

-Yumurtalıklarınızda kist olarak bilinen çok sayıda sıvı dolu kese

Ek PCOS belirtileri şunları içerir:

-Çok ağır dönemler ve / veya pelvik ağrı

-Yağlı cilt ve / veya sivilce

-Kilo verme zorluğundan kilo almaya ve obeziteye kadar tüm kilo sorunları

PCOS’lu kadınlar aşırı kilolu veya obez

PCOS’lu kadınlar, glikoz metabolizmasını değiştiren ve androjenlerin fazlalığını etkileyen insülin seviyelerindeki dengesizlik nedeniyle kilo vermede daha fazla güçlük çekerler. Bununla birlikte, yaşam tarzı ve diyet PCOS’lu kadınlarda ön tedavi yöntemidir. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak, hangi diyeti izlemeyi seçerseniz seçin, PCOS’ta klinik faydalar sağlar. Bu faydalar arasında dolaşımdaki erkeklik hormonu seviyelerinin iyileştirilmesi ve yumurtlamanın artması yer alır. En son PCOS yönergelerine göre% 30’luk bir enerji açığı (yaklaşık 500 – 750 kcal / gün) ile ağırlıkta önemli bir azalma sağlanabilir.

PCOS Beslenme Önerileri

-Beslenme tedavisinde düşük glisemik indeksli karbonhidrat grupları tercih edilmelidir. ( tam buğday,bulgur,yulaf)
-Lif içeriği yüksek meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
-Doymuş yağlar kısıtlanmalı.
-Bitkisel yağlar tercih edilmeli
-Diyette yeterli Omega-3 alınmalıdır. Haftada en az iki kere balık tüketilmeli omega-3 artmış testesteron seviyesini azaltmaya yardımcı olur.
-Düzenli egzersiz yapılmalı
-Beyaz un ve şeker asitli içecekler ve türevleri tüketilmemeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *